- De vraag naar warmtepompen is plots explosief gestegen, omdat klanten nog snel gebruik willen maken van de gunstige subsidieregeling.
- Installateurs vrezen daarentegen dat de vraag volgend jaar zal instorten en zij personeel zullen moeten ontslaan, zo meldt het AD.
- Toch loont het ook volgend jaar nog altijd financieel om een warmtepomp aan te schaffen.
- Lees ook: Prijzen warmtepompen dalen, nu aanschafplicht hybride pomp toch niet doorgaat
Er is sprake van een plotselinge opleving in de vraag naar hybride warmtepompen. Klanten lijken nog snel een pomp te willen laten installeren voordat de subsidie in 2025 wordt stopgezet.
Dat melden installateurs aan het Algemeen Dagblad.
Doordat het kabinet-Schoof een eerder plan schrapte dat voorzag in een verplichting om een hybride warmtepomp te kopen bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel, moesten voorraden plots worden verkocht. Hierdoor nam de concurrentie toe en daalden de prijzen van warmtepompen fors.
De overheid wilde met de subsidie 30 procent van het originele aankoopbedrag van warmtepompen vergoeden, maar door de prijsdaling van de pompen is dat toegenomen naar bijna 50 procent. Daarom wordt de subsidie vanaf 2025 geschrapt. Dit betekent dat je voor een standaard hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kilowatt straks 650 tot 700 euro minder subsidie krijgt.
Installateurs warmtepompen beleven drukke maanden
Consumenten lijken eieren voor hun geld te kiezen en nog snel een installatie te regelen, schrijft het AD. Zo stelt directeur Marijn Flipse van warmtepompbedrijf Quatt "nu bijna duizend warmtepompen per maand" te installeren, "ongeveer een verdubbeling". Installateur Feenstra ziet een verhoging van 10 tot 15 procent in installaties ten opzichte van afgelopen jaar.
Installateurs zijn echter bang dat zij komend jaar plots amper opdrachten zullen krijgen. "De branche heeft veel capaciteit opgebouwd en dat wordt nu weer binnen een paar maanden afgebouwd. Doodzonde", zegt Quatt-directeur Flipse tegen de krant.
Toch loont het ook volgend jaar financieel nog altijd om een warmtepomp te kopen. Aardgas wordt naar verwachting de komende jaren duurder en elektriciteit goedkoper. Per uitgespaarde kuub aardgas bespaar je op basis van de huidige energieprijzen 60 eurocent met een hybride warmtepomp, berekent het AD. Een jaarlijkse besparing van 1.000 kuub gas, levert je dus 600 euro op.
Volgens Milieu Centraal wordt de terugverdientijd van een hybride warmtepomp zo'n twee jaar langer door het beleid van het nieuwe kabinet. Inclusief de subsidie hebben warmtepompen een terugverdientijd van vijf tot zes jaar, dus zonder overheidsbijdrage zou dat om zeven tot acht jaar gaan.